przyszlosc_klimatu

Zapraszamy na drugi dialog o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym UW. Tym razem tematem przewodnim będzie klimat.
Co stoi za pojęciem systemu klimatycznego i jakie czynniki wymuszają zmiany, które w nim następują? Czy obecna zmiana klimatu, ze względu na jakieś specyficzne wymuszenia, jest inna niż zmiany, które znamy z przeszłości geologicznej? Na te i inne pytania postara się odpowiedzieć nam prof. dr hab. Szymon Malinowski z Instytutu Geofizyki - Wydział Fizyki UW.

Czy istnieje model odżywiania, który wpisuje się w strategię ochrony planety i jest zdrowy dla człowieka? Szukając rozwiązań, które mogą wpłynąć korzystnie na zahamowanie zmian klimatu, część uwagi środowisk naukowych została skierowana na odżywianie. Produkcja żywności stanowi istotny odsetek emitowanego CO², zatem w policzalny sposób odpowiedzialna jest za niekorzystne przemiany klimatyczne. Dr n. med Daniel Śliż z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przybliży nam temat diety nisko emisyjnej. Poznamy też przykłady prostych zmian jakie możemy wprowadzić w codziennym życiu, które mogą mieć kolosalny wpływ na zdrowie zarówno nasze jak i planety.

✅ Spotkajmy się w Ogrodzie i porozmawiajmy.

✅ Poczęstujemy Was naszym ogrodowym ziołowym naparem. Aby nie generować kolejnych śmieci prosimy Was, byście przynieśli WŁASNE KUBKI. Przygotujemy dla Was również nisko emisyjne przekąski.

✅ Wykład odbędzie się 9 stycznia, o godz. 18:00 w budynku Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego przy Al. Ujazdowskich 4.

Wstęp wolny!


Na CYKL wykładów #klimatycznybotaniczny zapraszamy raz w miesiącu. Jest to naukowa klimatyczna podróż wsparta przez wybitnych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Cykl zwieńczy czerwcowy Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym.


PROGRAM spotkania
Klimat - jak to działa / prof. dr hab. Szymon Malinowski / 30 min
Dieta Planetarna / Dr n. med. Daniel Śliż / 30 min
DYSKUSJA

Prof. dr hab. Szymon Malinowski jest Dyrektorem w Instytucie Geofizyki na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, fizykiem atmosfery, specjalistą z zakresu fizyki chmur i opadów oraz modelowania numerycznego procesów atmosferycznych.
Współtwórca i redaktor portalu NAUKA o KLIMACIE.

Dr n. med Daniel Śliż → pierwszy w Polsce specjalista International Board of Lifestyle Medicine w zakresie Medycyny Stylu Życia. Założyciel oraz prezes Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Założyciel i opiekun pierwszego w Polsce SKN Medycyny Stylu Życia działającego na WUM. W ramach działalności edukacyjnej wielokrotnie prowadził wykłady dla pacjentów, studentów medycyny, lekarzy oraz farmaceutów.
Od wielu lat jest również nauczycielem akademickim oraz adiunktem w III Klinice Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a także adiunktem w Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego w Szkole Zdrowia Publicznego. Zasiada w Radzie Naukowej Instytutu Żywności i Żywienia.



TERMINY i tematy wszystkich wykładów w cyklu #klimatycznybotaniczny

12 grudnia 2019, godz. 19:00 / Marnotrawstwo żywności
9 stycznia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość klimatu
6 lutego 2020, godz. 18:00 / Przyszłość rolnictwa
12 marca 2020, godz. 18:00 / Przyszłość dostępu do wody
16 kwietnia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość gleb
7 maja 2020, godz. 18:00 / Przyszłość śmieci

6-7 czerwca Warszawski Festiwal Kulinarny
w Ogrodzie Botanicznym / O przyszłości jedzenia


PARTNERZY cyklu wykładów #klimatycznybotaniczny

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego
O roślinach, z roślinami, dla roślin

Położony w centrum stolicy Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego to sanktuarium przyrody w wielkim mieście. Enklawa, która od ponad 200 lat daje schronienie ponad 5000 gatunków i odmian roślin.
Życie na Ziemi w dużym stopniu zależy od roślin. Również ludzki dobrostan jest wprost zależny od tych organizmów: oddychamy tlenem wydzielanym przez rośliny, rośliny są podstawowym źródłem naszego pokarmu, dzięki nim mamy czystą wodę, substancje lecznicze czy włókna, z których produkujemy odzież. To rośliny stabilizują klimat i stanowią główny składnik ekosystemów lądowych. Bez roślin życie ziemskie, ale także ludzkie, byłoby uboższe i trudniejsze.
A jednak coraz liczniejsze gatunki roślin są zagrożone, przez destrukcyjną działalność człowieka cierpi cały globalny ekosystem. Aby odwrócić ten trend i zachować bogactwo i różnorodność roślin dla przyszłych pokoleń musimy działać wykorzystując wszelkie zdobycze nauki.
Wierzymy, że naukowe poznawanie roślin i ich relacji z innymi organizmami i opowiadanie o ich niezwykłej biologii, ekologii i pięknie, pomoże zbudować szerokie wsparcie dla ich ochrony. Z wiedzą i umiejętnościami, które mamy, wspierani przez tysiące naszych gości, wnosimy zieleń w silnie zurbanizowany i coraz bardziej oderwany od natury świat, edukujemy o potrzebie zbliżenia do przyrody i życia z nią w zgodzie. Chcemy inspirować ludzi do poznawania i ochrony roślin oraz całej przyrody.

Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym / O przyszłości jedzenia.
Żyjemy w przełomowych czasach. W obliczu zmian klimatycznych, kryzysu środowiskowego, epidemii otyłości i nadwagi w Polsce bardziej potrzeba rewolucji niż ewolucji żywieniowej. Wierzymy, że fundamentem rozwoju i zmian w społeczeństwie jest dobra edukacja. Dlatego Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym jest połączeniem targów i konferencji, towarzyszą mu warsztaty, pokazy i debaty. Festiwal to forum wymiany myśli i idei. Razem zadajemy pytania i szukamy rozwiązań. Spotkacie tu najwybitniejszych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Festiwal poprzedzi cykl wykładów, które są zaproszeniem do dialogu o przyszłości jedzenia i nie tylko. Chcemy obalać mity, fundować wiedzę i proponować rozwiązania, które każdy może zabrać ze sobą do domu.
Bądź z nami od grudnia aż do czerwca. Do zobaczenia w Ogrodzie!

Grzegorz Łapanowski
Kucharz, aktywista i propagator dobrego, sezonowego jedzenia. Założyciel Fundacji “Szkoła na Widelcu”. Twórca Food Lab Studio. Autor książek kulinarnych. Na co dzień zajmuje się promocją dobrej żywności i idei zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego jedzenia. Świat przemierza w poszukiwaniu tego, co najlepsze.

Fundacja Szkoła na WidelcuFundacja tworzy i realizuje programy edukacyjno kulinarne dla dzieci, rodziców, nauczycieli i pracowników stołówek, bazując na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych. Podczas warsztatów kulinarnych dzieci nie tylko gotują, ale poszerzają swoją wiedzę - uczą się skąd pochodzą produkty, jak się je uprawia i wytwarza.

Targi Designu WZORY

Targi to cykliczne wydarzenie będące największą imprezą organizowaną w stolicy skupiające marki tworzące wyposażenie wnętrz i miłośników dobrego designu. Do tej pory odbyło się ponad 20 edycji na których zaprezentowało się ponad 1500 marek. Idea targów to nie tylko zakupy robione lokalnie podczas wydarzeń, ale także rozwijanie, wspieranie, edukacja i konsolidacja całej branży szeroko pojętych designerów. Collaboration is the new future – to hasło przyświeca nam, gdy projektujemy kolejne wykłady, konferencje, panele dyskusyjne i warsztaty.


#ogrodbotanicznyuw #klimatycznybotaniczny #ujazdowskie4 #klimat #przyszloscklimatu #dietaplanetarna #dietaniskoemisyjna
#uniwersytetwarszawski