Zebraliśmy razem wszystkie receptury i opowieści, jakie gościły na Ogrodowym Facebooku w 2019 roku w ramach cyklu #SmacznePoniedziałki

Oddajemy w Wasze ręce tę publikację, abyście z łatwością mogli korzystać z przepisów przez cały rok, sezonowo, zajadając się zimowymi marchewkami i burakami, wiosennymi rzodkiewkami, letnimi pomidorami i jesiennymi dyniami.

Link do publikacji: http://bit.ly/Botaniczny_od_Kuchni

Zachęcamy Was do przyjrzenia się tym roślinom raz jeszcze, do zastanowienia nad tym, dlaczego warto jeść sezonowo, w zgodzie z cyklem rozwojowym roślin i porą roku.

Spoglądajmy na to, co rośnie na grządkach, bazujmy na produktach lokalnych. Bądźmy uważni na to, co dzieje się w przyrodzie. Rozmawiajmy o jedzeniu, o tym, co zrobić, by było smaczniejsze i zdrowsze dla nas i naszych bliskich.

Ta publikacja to także swego rodzaju podsumowanie naszych działań wynikających z troski o środowisko. Nasze wybory, także te dotyczące jedzenia, mają wpływ na produkcję przemysłową, a ta z kolei na naszą Planetę.

Życzymy Wam kulinarnej odwagi!


Tym samym zapraszamy do kolejnej edycji #SmacznychPoniedziałków, w której ich autorka Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska skupia naszą uwagę na roślinach zamorskich.